Grav regnvandstønden ned

En gammeldags vandpumpe er ikke bare smuk pynt i haven, den er også et rigtig godt alternativ til de mere traditionelle regnvandstønder.

De er altså hyggelige, de gammeldags, håndbetjente vandpumper, der kendes fra landet i fordums tid. Dengang stod de over brønden, hvor man hentede vand til madlavning og andre gøremål i husholdningen. Sådan en, hvor man skulle hive i det lange, krogede håndtag et par gange, før vandet løb ud gennem tuden og ned i spanden, gryden, kanden, eller hvad man nu havde taget med ud. Det er ren ”Emil fra Lønneberg” eller ”Morten Korch”

Men faktisk kan man også bruge dem i dag som en del af et regnvandsanlæg, hvor man samler og henter vand, og det behøver ikke bare at være til bede og blomster. Når man vasker bilen, kan man også bruge vand fra pumpen, og det samme gælder til vinduesvask – og i begge tilfælde slipper man helt for kalkpletter på bilen eller ruderne.

Selve vandmagasinet skal graves ned i jorden og gerne kunne rumme 750 liter vand og forsynes fra husets tagrender. Og der er rigeligt med vand i den, for 750 liter svarer til 75 vandkander med 10 liter i hver.

Man må dog i mange tilfælde ikke bruge vandet til toiletskyl og vaskemaskinen eksempelvis uden at betale kloakafgift. I de fleste kommuner skal kloakafgiften nemlig betales, selv om vandet ikke kommer ind via den almindelige vandmåler. Så skal en særskilt måler på systemet. Men bliver vandet udenfor huset, så er der ingen problemer og intet bureaukrati.

Du kan læse flere råd til bæredygtigt forbrug på www.deadlinepress.dk