Havearbejde for krop og sjæl

Sponsoreret indhold

I det moderne samfund i mange forskellige typer jobs, sidder vi ned det meste af dagen. Her bevæger vi ikke så meget andet end vores fingre, som hastigt løber hen over tastaturet og er vi anspændte eller stressede, har vi tendens til at spænde i skuldre og nakke.

Den civiliserede verden og muligheden for uddelegering af opgaver gør det muligt for mennesket, at have minimal kontakt med naturen.

Måske er det ikke noget, man helt konkret tænker over, men kommer vi ikke udenfor og i kontakt med naturen af og til, kan man have sværere ved at finde jordforbindelsen og roen i hverdagen.

Derfor er havearbejde et populært foretagende og her kommer lidt om, hvad denne aktivitet kan gøre for dig.

 

Man kan snildt kalde havearbejde for karma-yoga, som er et hinduistisk begreb, der defineres ved, at man lærer at handle uden at være tilknyttet til frugten af ens handlinger.

Altså – at arbejde for fornøjelsens skyld, så at sige.

Det betyder ikke nødvendigvis, at det skal være ulønnet arbejde – for via en lønnet tjans i form af havearbejde, kan man sagtens ved at påskønne og være i nuet, opnå effekten af karma-yoga.

 

Når du går i haven for at luge ukrudt, beskære, slå græs eller hvad end, det måtte være, kan du nærmest ikke undgå at blive både nærværende og føle dig mere jordforbundet.

Nogle undersøgelser har ligefrem påvist, at tid iblandt planter skulle afhjælpe både anspændthed og lavt selvværd.

Generelt er havearbejde godt for psyken, i og med at man i stedet for at sidde stille med sine tanker, er aktiv og kan finde ro i dit fokus på dit arbejde, som får dig til at lande i nuet.

 

Havearbejde sikrer dig både frisk luft i lungerne og fysisk aktivitet, hvilket fører til både generelt velvære og en bedre nattesøvn.

Bor du i lejlighed, er det ikke sikkert, du har adgang til en have at nusse om, og til dette finder folk forskellige løsninger. Nogle er så heldige at kunne anskaffe sig en kolonihave, og andre finder glæde i at hjælpe husejere med deres havearbejde. Mangler du lidt i økonomien til køb af fx haveredskaber, kolonihave eller træer og buske, kan du heldigvis nemt låne penge her.

 

På med de lange underbukser, huen og havehandskerne, og gør noget godt for både naturen og dig selv – selvom du måske ikke er klar over, at du mangler denne forbindelse med naturen, er det stensikkert, at den kommer til at gøre dig godt.