Permakultur til gavn og glæde

Udforsk de permakulturelle principper i din have

Indenfor de seneste år er ord som “skovhave” og “permahave” blevet mere og mere brugt, både indenfor mere erfarne haveejere og de, der indtil videre blot drømmer om deres helt egen grønne have-oase. Ideen om den bæredygtige, permanente have, som skaber sit helt eget økosystem, passer nemlig glimrende med samtidens styrkede klimabevidsthed såvel som den store glæde ved at dyrke planter til glæde for øjet og maven.

Grundlæggende skal du derfor indrette haven, så de ressourcer, som de forskellige planter trives med, omfordeles og cirkulerer internt mellem planterne. En permahave kræver derfor næsten mest af dig, når du skal planlægge haven – du skal nemlig ikke bøvle med at luge løbende gennem sommeren eller fræse bedene hvert forår!

For at forstå permakulturens princip om cirkulation blandt planterne internt, så kan det være et godt eksempel at tænke på skovens økosystem. Her kæmper træerne ikke, som mange måske kunne tro, om de samme ressourcer, men bidrager i stedet til hinanden nøje specialiserede behov: Mosset trives ikke i skarpt sollys, hvilket løv- og nåletræerne sørger for at skygge. Mosset kan derimod med sin langsomme vækst over tid optage de næringsstoffer, som nedfaldne blade og nåle giver. I samme omgang støtter det tætte og fugtbevarende mosdække træernes vækst i og med, at rødderne beskyttes mod udtørring og konkurrence fra andre, mere aggressive former for bunddække, der kan stjæle energi fra de unge træer.

Sæt dig derfor godt ind i de forskellige nytteplanters komplimentere behov, og tænk deres placeringers sammen med de vand- og lysvilkår, der er på dit haveareal.

En anden stor del af permahavens udformning er selvfølgelig brugen af mindre høje og pyramidiske højbede, som er noget af det mest spændende at give sig i kast med ved anlægningen. Indenfor permakulturens principper er der en hel del principper for henholdsvis gødning og afdækning af jorden, og haveentusiaster har til det formål udtænkt et utal af inspirerende og æstetiske designs af bede.

For at få permahaven i gang er der logisk nok brug for at store dele af de større planter, buske og træer allerede er godt tilvoksede – ellers kan økosystemet ikke komme ordentligt i svingninger. I den forbindelse skal man enten have en meget fordelagtig aftale med sin lokale planteskole eller tage et mindre lån for at være sikker på en god opstart. Det er dog noget, der hurtigt betaler sig ind i form af permahavens stille og rolige produktion af spiselige grøntsager, bær, frugter og skønne, og endda spiselige, blomster!