Planlægning af et nyt stauderbed

Uanset om du er nybegynder eller erfaren haveelsker, kræver et nyt staudebed planlægning, med mindre man vil risikere at blomsterne visner og dør for en og man ikke får det smukke bed af blomster og stauder, man havde gået og drømt om.

Hvad er grunden til at det gik galt?

En af de klassiske årsager til at planterne mistrives og går ud, er typisk fordi stauderne er valgt efter farver og højde og ikke ud fra vækstform.

Hemmeligheden er at kende dine stauder og sæt dem efter deres egenskaber i bedet frem for deres farve og højde.

Lær din jord at kende

Ud over at du skal lære dine blomster og stauder bedre at kende, er det vigtigt at du også finder ud af, hvilken type jord stauderne skal stå i og planlæg dit bed og hvilke typer stauder, der skal stå i bedet.

Hvis jorden trænger til det så tilsæt kompost og forbedre jorden. Ved at vælge stauder, der alle passer til jorden, sikre du også at de får samme pasning og pleje og det er muligt at minimere tiden, du skal bruge på vanding.

Sol og skygge

Næste skridt i planlægningen, hænger sammen med at kende sine blomster og stauder. Nogle stauder kræver sol og andre skygge. Udover de traditionelle skyggegivere, som bygninger, træer og hegn, er det også en god ide at huske at høje stauder kaster en skygge og det er derfor vigtigt at de blomster, der står nord og øst for de høje stauder er blomster, der godt kan lide at stå i halvskygge.

Stabilt eller dynamisk bed

Næste skridt i planlægningen er, om dit bed skal være et stabilt eller et dynamisk bed. Det er ofte et spørgsmål om temperament, om man foretrækker den ene eller den anden type.

Det stabile bed

Er planter der bliver stående, hvor de er blevet plantet, de er stabile og de har en lang levetid. Er det den type bed du drømmer om, skal du kigge efter stationære stauder med lang levetid, når du planlægger dit nye staudebed.

Det dynamiske bed

Er den form for staudebed du skal vælge, hvis du syntes det er sjovt at have et bed, der forandre sig. Her skal der være en balance mellem de planter, der er selvsåede og dem der er mere stabile. Her skal der løbende findes nye stauder til at erstatte de kortlivede stauder, der står i bedet.

Syv tips til det nye staudebed

Herunder kommer der 7 gode tips der er gode at huske når man skal planlægge og vælge blomster og stauder til staudebedet.

  • Tag udgangspunkt i de planter der passer til jorden og bedets lysforhold
  • Med de forbehold der er i punkt 1 så vælg planter og farver ud fra dem du bedst kan lide
  • Ind tænk en god forkant i bedet så der ikke opstår huller Husk en god forkant i bedet, så der ikke opstår huller her
  • Husk at tænke på jorddække, så du mindsker muligheden for ukrudt
  • Nye forårsblomster skal plantes lidt inde i bedet da de derved dækker for de visnede
  • Plant flere af samme slags planter i bedet
  • Plant i renholdt jord