Sådan anlægger du en smuk og nem have

Reklame

Ukrudt, der gror hurtigere end du kan nå at tage det op – og græs og buske, der skyder i vejret uden stop. Hvis du har en have, kender du sikkert til det. Haven bliver hurtigt vild at se på, hvis ikke man bruger mange timer om ugen på at ordne den. Det er ikke alle, der har tid til det, eller som vælger at prioritere deres tid i haven med havehandsker og rive. Derfor får du her nogle tips til, hvordan du kan anlægge en nem – men smuk – have.

Omlægning kræver en smule ekstra tid og penge

Det kræver selvfølgelig ekstra tid at omlægge haven, det er klart. Men den tid du investerer i at omlægge haven, får du hurtigt tjent ind igen, når du slipper for at fjerne ukrudt og klippe buske. Det behøver du i hvert fald ikke gøre ligeså tit, som du ellers gør.

Hvis du slet ikke har tiden til at omlægge din have, kan du selvfølgelig arrangere en anlægsgartner til at omlægge den for dig. Det koster skillinger, men du sparer tid. Du kan, hvis det ser lidt tomt ud på kistebunden, overveje at optage et mindre lån, så du kan få råd til den have, som du drømmer om.

Sådan gør du:

Der er nogle konkrete ting, som du kan gøre, hvis du gerne vil have en nemmere have. Eksempelvis så er det en generel misforståelse, at en græsplæne er nem at passe. Den kræver nemlig store mængder tid. Ifølge Bolius.dk, så skal en græsplæne slås omkring 26 gange om året. Derudover er der også en del arbejde med stikke kanter, fjerne mos og gøde. Derfor kan det være en god idé at nedsætte mængden af græs i sin have. Som minimum kan du lægge en flisekant rundt langs de beder, som støder op mod græsplænen. Så slipper du for den jævnlige tur med græstrimmeren, og kan nøjes med at rette kanterne langs flisekanten et par gange om året.

 

Derudover kan det gøre din have nemmere at passe, hvis du gør følgende:

  • Vælg at anlægge flere små bede, fremfor et stort, da de små bede er nemmere at overskue.
  • Fyld haven op med mange af de samme slags planter, det kunne eksempelvis være dine favoritplanter. Det vil gøre processen omkring pleje og vedligeholdelse enklere.
  • Kom ukrudtet til livs ved at plant bunddækkende planter f.eks. stauder, i bunden af dine bede. Det vil tage meget af det ukrudt, som eller ville være kommet op samtidig med, at det kan være med til at skjule, hvis små ukrudtsplanter skulle skyde op, hist og her. I hvert fald indtil du har tid til at fjerne dem.
  • Hvis ikke du er vild med de bunddækkende planter, så er flis også en mulighed. Det hjælper nemlig også med at holde ukrudtet nede.
  • Det kan faktisk også være en fordel at lade haven være lidt rodet. Det kan nemlig tiltrække nyttedyr, som pindsvin, der hjælper med at holde skadedyr væk, så du slipper for at bekæmpe dem på anden vis.